Honda is opgericht door Soichiro Honda, de oudste zoon van een smid, werd in November 1906 geboren in Kornyo, dichtbij Hamamatsu. Hij kreeg veel interesse in machines doordat hij bij zijn vader op de werkplaats meehielp aan reparaties van fietsen.

Toen hij acht was zag hij een T-Ford voorbij rijden die zijn fantasie helemaal op hol deed slaan. Als jonge man bouwde hij een aantal racewagens, waarbij hij in één van deze wagens nog aan de dood ontsnapte tijdens een ernstig ongeluk in 1936. In het jaar daarop, richtte Soicihiro een zuigerverenfabriek op, met de kennis die hij had opgedaan tijdens zijn studie metaalbewerking.

In 1946 richtte hij het Honda Technical Research Instituut op, wat ondanks zijn lange naam niet meer was dan een houten hut. In japan (waar het op dat moment oorlog was) merkte hij dat er een grote vraag was naar eenvoudig vervoer. Nadat hij ruim 1500 motoren gekocht had die bedoeld waren om militaire radio's van stroom te voorzien, verzamelde hij een team om zich heen om deze motoren aan fietsen te monteren.

Honda’s eigen gemaakte producten waren een feit en de Honda Motor Company werd niet veel later, in 1948 opgericht. Het eerste product dat het pas opgerichte bedrijf realiseert is een motorfiets met de naam 'The Dream'. In de jaren 50 leidde een golf van innovatieve ontwerpen van het team er toe dat Honda wereldleider in de motorfietsenbranche werd, in een onmogelijk korte tijd. Geboeid door de TT-races op het eiland Man, kwam Soichiro in 1954 naar Europa, waar hij besefte dat het bedrijf Honda veel voordeel zou kunnen doen uit de motorsport. In 1959 haalt het Honda-team de 6e plaats in deze race.

Soichiro Honda ziet in dat hij een betere ingenieur is dan manager en gaat in zee met Takeo Fujisawa. Het blijkt een gouden duo. Fujisawa zorgt voor rendable projecten, financieel evenwicht en uitbreiding van de verkopen.

Vanaf 1960 begint Honda ook auto's te produceren. In 1973 gaat Soichiro met pensioen en word het bedrijf overgedragen aan Kiyoshi Kawashima.

Soichiro legt zich toe op de Honda Foundation, waarbij hij rust zocht tussen technologie en het milieu. Nadat hij in een halve eeuw ontelbaar veel dromen had verwezenlijkt, overleed hij in 1991, zijn vrouw Sachi, een zoon en twee dochters achterlatend.
Vandaag de dag verkoopt Honda nu per jaar wereldwijd ruim 10 miljoen producten verdeeld over ongeveer 5 miljoen motorfietsen, 3 miljoen auto's en 2 miljoen stuks power equipment (bijvoorbeeld buitenboordmotoren, grasmaaiers, tuinbouwtrekkers)
Momenteel werken er zo’n 90.000 medewerkers in 72 officiële Honda-fabrieken wereldwijd. Niet meegeteld is daarbij al het personeel van de vele verkoopprganisaties en dealerbedrijven.
Honda is de derde autoproducent in Japan en is op de Amerikaanse markt nummer 3 voor wat betreft de verkoop van personenauto’s. En Honda is wereldwijd marktleider voor motorfietsen en ‘s werelds grootste motorenbouwer.
Nog steeds is Honda op vele fronten actief in de auto- en motorsport. De ervaringen die hier opgedaan worden en de technische innovaties die hier ontstaan, worden uiteindelijk omgezet in de straatauto’s...

home |  terug

sorteren op datum |  sorteren op merk+model

<<     1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 16    >>
<<     1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 16    >>

home |  terug