American Motors Corporation of AMC was een Amerikaanse autoconstructeur die in 1954 werd gevormd door de fusie van Nash-Kelvinator en Hudson Motor Car. Destijds was dat, met $198.000.000, de grootste Amerikaanse fusie ooit. Op 2 maart 1987 werd AMC door Chrysler opgekocht waarna de merknaam verdween.
American Motors wordt herinnerd als de laatste American Independant (Amerikaanse onafhankelijke) die niet opkon tegen de Grote 3. Die Grote 3 zijn General Motors, Ford, en Chrysler.

De geschiedenis van Nash begon in 1897 toen Thomas B. Jeffery zijn eerste prototype bouwde. In 1900 kocht hij de voormalige Sterlin- fietsenfabriek in Kenosha (Wisconsin) waar hij begon met de productie van zijn automerk Rambler. Na het overlijden van Jeffery in 1910 nam diens zoon, Charles T. Jeffery het bedrijf over. In 1914 veranderde hij de merknaam van de auto's in Jeffery ter ere van zijn vader. Twee jaar later, in augustus 1916, nam Charles W. Nash de zaak over onder de nieuwe naam Nash Motors Company.

In 1954 fuseerde Nash Motors met Hudson tot AMC. Ook Kelvinator Appliance ging mee op in de fusie. De architect van het opzet, George Mason, vond dat de laatste onafhankelijke Amerikaanse autoconstructeurs enkel zouden kunnen overleven als ze samen opgingen in één grote autogigant. Op die manier konden ze als een gelijke concurreren met GM, Ford en Chrysler. De bedoeling was dat de merken Studebaker en Packard niet veel later ook zouden instappen. Packard nam in 1954, volgens plan, Studebaker over en werkte samen met American Motors. Door een geschil over een contract stopte die samenwerking in 1956 en de laatste fusie, tussen AMC en Studebaker-Packard, ging niet door.
Vanaf 1955 werden de producten van Nash en Hudson gezamenlijk gepromoot en verkocht. De goed lopende Rambler werd met beide emblemen verkocht en vormde later de ruggengraat van het bedrijf. In 1958 liet AMC de merknamen Nash en Hudson vallen en werd Rambler een volwaardig merk. Enkel de Nash Metropolitan, die in Groot-Brittannië werd gebouwd, bleef nog tot 1962 bestaan.

home |  terug